0
Twój koszyk
Twój koszyk jest pusty Wybierz swój pierwszy produkt
Wartość zamówienia: 0,00 zł zobacz koszyk
Zaloguj się
Blog kategorie
Jaki rodzaj mięsa będzie dla mojego psa najlepszy?
Jaki rodzaj mięsa będzie dla mojego psa najlepszy?

Przeglądając ofertę naszego sklepu na pewno nie raz zastanawiałeś się na jaki rodzaj mięsa postawić by służył Twojemu psu i był najlepszym wyborem. Słusznie! Rodzaj mięsa ma znaczący wpływ na ogólne samopoczucie i kondycję Twojego pupila. Warto przyjrzeć się zaletom i wadom konkretnych rodzajów mięs by przysmaki, czy karmy podawać psu świadomie :)

Jakie czynniki zdrowotne powinieneś brać pod uwagę wybierając mięso dla swojego psiaka?

  • wiek psa
  • nietolerancja czy alergia, 
  • otyłość psa lub odwrotnie - pies jest niejadkiem,
  • skłonność do anemii,
  • przebyte choroby,
  • ewentualna rekonwalescencja,
  • aktywność psa,
  • wybredność ;)

 

 

 

1. DZICZYZNA dla każdego psa - szczególnie dla: alergika, szczeniaka, seniora, niejadka i psa ze skłonnością do anemii

Do dziczyzny zaliczamy mięso ubitej zwierzyny łownej, które zostało dopuszczone do spożycia po przeprowadzeniu badań weterynaryjnych. 

Dziczyzna to doskonały wybór dla właścicieli, którzy chcą radzić sobie z alergiami pokarmowymi. Jest to łatwo przyswajalne źródło białka pochodzenia organicznego. Jest cennym źródłem żelaza, niezbędnego pierwiastka będącego m.in. składnikiem hemoglobiny. Karma z mięsa dzika jest więc dobrym wyborem w przypadku psów skłonnych do anemii.  Obecność w dziczyźnie witamin, niska zawartość tłuszczu i cholesterolu pomagają utrzymać energię psa na dobrym poziomie. Dziczyzna zawiera również wysoki poziom tiaminy, ryboflawiny, witamin B6 i B12, fosforu, niacyny i cynku. Jest to więc bardzo bogate w składniki odżywcze źródło białka i doskonale nadaje się do karmienia każdego psa.

Mięso dzikich zwierząt jest całkowicie wolne od antybiotyków. Co więcej, pochodzi ono ze zrównoważonych źródeł neutralnych dla środowiska.

Mielona dziczyzna ma gęstość kaloryczną podobną do kurczaka, chociaż ma mniej białka i więcej tłuszczu niż kurczak.

Karmy Slow Dog produkowane z dziczyzny zawierają wyłącznie mięso mięśniowe, bez podrobów. 

 

2. KRÓLIK - świetny wybór dla większości psów, w tym szczeniąt i seniorów

Królik to jedno z najlepszych białek dla psów z punktu widzenia żywienia. Zawiera tyle białka co kurczak i prawie tyle samo co indyk. Ze względu na fakt, że króliki są często zjadane na wolności przez psy, są one naturalnym, zdrowym źródłem mięsa dla psów. Królik jest cennym źródłem lekkostrawnego białka o bardzo niskiej zawartości tłuszczu. Zawierają dużo nienasyconego kwasu linolenowego wykazującego działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwbólowe, ponadto doskonale wpływającego na kondycję skóry oraz zmniejszającego ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Stanowią również skarbnicę aminokwasów i witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania neuronów.

 

3. JAGNIĘCINA - pies alergik, pies aktywny, pracujący, szczeniak

Podobnie jak w przypadku dziczyzny właściwości tego gatunku zależą od trybu życia i sposobu karmienia jagniąt, spożywających głównie mleko, trawę lub zielone pasze i swobodnie przemierzających pastwiska, które w większości zlokalizowane są w czystych ekologicznie regionach. Z tego względu karma czy przysmaki z jagnięciną są szczególnie polecane psom z alergiami pokarmowymi. 

Delikatne mięso zawiera L-karnitynę podnoszącą wydolność organizmu i ułatwiająca utrzymanie prawidłowej masy ciała, a także kwas orotowy o działaniu przeciwnowotworowym, którego w jagnięcinie jest 30 razy więcej niż np. w wieprzowinie czy w drobiu.

Jagnięcina jest zwykle bardziej tłustym mięsem, jednak może być świetna dla psów aktywnych/ pracujących lub tych, które wymagają przybrania na wadze, tym samym jest mniej odpowiednia dla psów z nadwagą, czy też starszych. Mięso to jest bogate w witaminy B12 i B3, kwasy Omega 3 i Omega 6 oraz selen i cynk.

 

4. CHUDY DRÓB: KURCZAK I INDYK - pies z nadwagą, małoaktywny, skłonny do anemii

Obecnie jednym z najczęściej spotykanych mięs w karmie dla zwierząt domowych jest kurczak. Oprócz tego, że jest bardzo popularnym i ogólnie najtańszym mięsem, kurczak jest również bogaty w białko, witaminy B3 i B6 oraz fosfor i selen. Podobnie jak wołowina, kurczak zapewnia doskonałe połączenie wartości odżywczych i przystępnej ceny oraz zawiera więcej białka i mniej tłuszczu niż wołowina czy wieprzowina. Większość psów też uwielbia kurczaka.

Zaletami mięsa z kurczaka i z indyka są niewielka kaloryczność oraz wysoka zawartość białka. 

Indyk łączy w sobie zarówno 70% białego mięsa, jak i 30% ciemnego mięsa, jest zarówno bogate w białko, jak i niskotłuszczowe (z wyjątkiem skóry). Jest dobrym źródłem żelaza, cynku, potasu i fosforu oraz zawiera witaminę B6 i niacynę. Hodowla indyków nie jest tak intensywna jak kurcząt, a większość ptaków cieszy się o wiele większą przestrzenią i spędzaniem czasu na świeżym powietrzu.

Pod względem żywieniowym indyk jest zasadniczo podobny do kurczaka, chociaż zawiera mniej tłuszczu. Jest on często stosowany jako alternatywa dla kurczaka w hipoalergicznej karmie dla psów, ponieważ jest to nowe białko dla większości psów.

 

5. KACZKA I GĘŚ - pies aktywny, pracujący, pies po rekonwalescencji, szczeniak

Spożywanie tłustego drobiu jest zalecane przede wszystkim rekonwalescentom, którzy muszą się zregenerować i odbudować siły po przebytej chorobie, ale także psom wykazującym zwiększoną aktywność fizyczną. Mięsa tych ptaków są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Substancje te mają znaczny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Pełnią także ważną rolę w wyciszaniu stanów zapalnych.

Warto wiedzieć, że kaczki i gęsi nie są przeznaczone do typowego chowu przemysłowego. Powinny móc wychodzić na dwór i być żywione ziarnami zbóż oraz pokarmem zielonym. Z tego względu karma z kaczką, czy też bazująca na mięsie z gęsi, doskonale odpowiada potrzebom psa.

Ponadto kaczka jest jednym z najlepszych białek do kuszenia wybrednych szczeniąt.

 

6. WOŁOWINA - dla każdego psa, szczególnie pies aktywny i pracujący

Wołowina jest jednym z najpowszechniej dostępnych i najczęściej stosowanych źródeł mięsa w karmie dla zwierząt domowych, zaraz po kurczaku.

To gatunek mięsa, w który bogata powinna być każda karma dla psów aktywnych, ponieważ dostarcza ona kreatyny, która zwiększa możliwości wysiłkowe i L-karnityny – przyspieszającej przemianę materii oraz regenerację po wysiłku. Jest ona źródłem ułatwiającego spalanie tłuszczu i wspierającego kondycję mięśni skonjugowanego kwasu linolowego (CLA) i alaniny – aminokwasu, zapobiegającego utracie masy mięśniowej w sytuacji dostarczenia organizmowi niewystarczającej ilości węglowodanów podczas wysiłku. Wołowina jest gatunkiem bogatym w dobrze przyswajalne żelazo oraz szereg witamin z grupy B (B12, B3 i B6), A i E oraz cynk i selen.

 

7. WIEPRZOWINA - pies aktywny, pracujący, alergik, szczeniak

W ofercie naszego sklepu znajdziesz rzadko spotykaną karmę z 100% wieprzowiny. Wieprzowina nie jest tak szeroko stosowana w karmach dla zwierząt domowych, ale jest bogata w białko, witaminy z grupy B, żelazo, selen, cynk i fosfor. Jednak jest to jedno z bardziej tłustych mięs, więc polecane jest psom aktywnym, pracującym i młodszym. Wieprzowina stosunkowo rzadko uczula - może więc być rozwiązaniem jeśli Twój pies boryka się z nietolerancją czy alergią pokarmową. 

 

8. RYBY - świetne urozmaicenie diety każdego psa

Mięso rybne jest bardzo dobrym źródłem białka, ma niską zawartość tłuszczu i jest bogate w witaminy i minerały. Zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i jest łatwo przyswajalne. Niestety ryby nie dostarczają wszystkich składników odżywczych, których potrzebuje pies. W rzeczywistości, jeśli będzie karmiony wyłącznie dietą rybną, może skończyć z niedoborem witaminy B1. Istotne jest, aby ryba była świeża lub profesjonalnie przetworzona. Ryby w diecie psa traktuj jako uzupełnienie i dodatek, aby zwierzak miał naprawdę zbilansowaną i zdrową dietę.

 

WAŻNE: 

  • Psy stare ze względu na mniejszą aktywność i spowolnienie procesów metabolicznych mają obniżone zapotrzebowanie energetyczne;
  • Suki od ok.5 tygodnia ciąży i suki karmiące mają większe zapotrzebowanie na energię i inne składniki pokarmowe ze względu na rozwój płodów i wytwarzanie mleka, im więcej płodów/szczeniąt, tym większe wymagania energetyczne;
  • Psy pracujące w zależności od intensywności, częstotliwości i czasu zwiększonego wysiłku mogą mieć kilkakrotnie większe dzienne zapotrzebowanie energetyczne.
  • Szczenięta ze względu na okres wzrostu potrzebują najlepszych jakościowo produktów i zwiększonej kaloryczności posiłków. Posiłki powinny bazować na łatwo przyswajalnym rodzaju mięsa, zawierającego dużo białka i żelaza. Postaw na dziczyznę, królika, kaczkę, gęsinę, wołowinę, czy jagnięcinę. 

Mięso jest najlepszym źródłem białek i tłuszczy. Białka i tłuszcze zwierzęce są pierwszoplanowym, podstawowym składnikiem w diecie mięsożerców. Żadne inne białko pochodzenia roślinnego nie może się równać z tym podstawowym składnikiem psiej diety. Warto stosować karmy i rodzaje mięs naprzemiennie, by dostarczać psu różnych składników odżywczych. 

Mamy nadzieję, że nasz poradnik pomoże Ci dobrze wybrać. 

 

Pozdrowienia, 

Twój Slow Dog

 

PROMKI!

Komentarze do wpisu (3)

25 lipca 2021

Z ciekawością czytam Wasz drugi artykuł. Bardzo przydatne informacje! Żałuję, ze dopiero teraz tu trafiłam :)

1 lipca 2023

Szukajac informacji jakie mięso wybrać dla psa znalazłam Waszą stronę , pierwszy artykuł , pełna informacja, więcej nie muszę szukać,wiedza uzupełniona ,zapewne będę częściej wracała na Waszą stronę, pozdrawiam serdecznie,

1 lutego 2024

Dziękuję ślicznie za ten wartościowy poradnik. Jestem bardziej świadoma i uważna na wybór mięska dla mojego psa☺️

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium